Den private siden av bilder

[ivcs]
Type: article
Parent page: Fotografi
[/ivcs]

Private rettigheter

Bilder deles til hyppighet over internettet. Enten det er en profesjonell fotograf som har tatt et bilde av Niagarafossen, eller om det er din selfie fra en bytur i helga, så finnes det milliarder på milliarder av bilder som deles hver eneste dag. Internettet er rett og slett stappfullt av bilder den dag i dag. Men vet vi egentlig hvordan våre private rettigheter stiller seg til dette? Ikke alle bilder ønskes å deles til hele verden. Det kan inkludere nakenbilder i private meldinger eller bilder av våre barn for eksempel. Denne problemstillingen er noe som har dukket opp mer hyppig over årene.

Eksponeringen vi ikke tenker på

Vi har alle delt personlige bilder på nettet på en eller annen måte. Enten det var uskyldige bilder i en chat eller noe personlig som ble delt med mange, så eksponerer vi oss ganske så tydelig på nett. Det betyr derimot ikke at vi tillater at det skal deles med alle mennesker. Eller gjør det egentlig det? Det kan virke som det her er et problem knyttet til private rettigheter. Når vi registrerer oss hos sider som for eksempel Facebook, så signerer vi en rekke avtaler med denne giganten. Her tillater vi Facebook bokstavelig talt til å ta eierskap over alt vi deler.

Vit hva du signerer på

Det er tross alt en gratis tjeneste, så det er ikke rart at de bruker vår info til å dele det mest vitale. Men hvorfor er egentlig bilder så viktige? Her gjenkjenner Facebook og andre tjenester våre ansikt med en gang, og det kan virke utrolig skummelt. Det er rett og slett noe som er så nytt at lovene også ikke står verken for eller i mot deres rettigheter. Vær klar på hva du signerer på, og hvordan dette påvirker den private siden, spesielt i henhold til bilder!